Banner450jr

 

Nieuws: Callantsoog 450 Jaar

Over Callantsoog

Het huidige Callantsoog ontstond nadat een stormvloed in 1570 een oudere nederzetting op het toenmalige eiland 't Oghe had verwoest. Een deel van de bevolking voegde zich bij de watergeuzen en circa 150 personen vluchtten naar het buurtschap 'Sevenhuysen' in een duinvallei. Hier werd een nieuwe nederzetting gesticht: Callantsoog. In 1580 begon men met de bouw van een kerk, waarvoor de stenen van de kerk uit het oude dorp werden gebruikt.
Er vonden diverse bedijkingen van het achter de duinen liggende land plaats,waardoor het dorp aansluiting kreeg met het vasteland.

De oudste en mooiste badplaats

Callantsoog ligt direct aan zee in het noordelijk deel van de Noord Hollandse kust, tussen Alkmaar en Den Helder en staat bekend als een van de oudste en mooiste badplaatsen van ons land. Callantsoog is een kleine, rustige badplaats. Wie op zoek is naar rust en ontspanning is hier aan het juiste adres. Wanneer je voorbij de hoge duinen bent, zie je het prachtige, brede zandstrand. Hier wappert De Blauwe Vlag, wat staat voor een schoon en veilig strand. Op het strand van Callantsoog zijn er sanitaire voorzieningen aanwezig en is veel toezicht door de reddingsbrigade 'Paal 13'. Het zwemwater van de kustplaats is van een zeer goede kwaliteit en het strand wordt goed schoon gehouden. Het zandstrand van de kustplaats breed en kilometers lang. Perfect voor lange romantische strandwandelingen of een dagje samen genieten bij mooi weer.
Bij één van de vele strandpaviljoens kun je heerlijk lunchen of een ijsje halen. Een aantal strandpaviljoens is het gehele jaar door geopend, zodat je er in het najaar na een frisse strandwandeling kunt opwarmen. Uniek is de ligging van het centrum van Callantsoog. Vanaf het strand even het duin op en af en je komt midden in het gezellige centrum. Er zijn veel winkeltjes, terrasjes en restaurants rondom het mooie dorpsplein en de meeste winkels zijn het hele jaar op zondag open.

Natuur in Callantsoog

Evenementen in Callantsoog

Tijdens de zomerperiode worden er in het dorp en op het strand dagelijks diverse evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld diverse activiteiten op het strand zoals beachvolleybal en een Fiets- & Hardloop spektakel: X-Callantsoog. Op het dorpsplein van Callantsoog is er in het hoogseizoen elke woensdagavond een braderie. Callantsoog is een echt vakantiedorp, het is niet alleen leuk om te bezoeken in de zomer, maar ook in de herfstvakantie of de kerstvakantie. Lekker uit te waaien op het strand van Callantsoog en daarna vis of een snack eten op het dorpsplein!

Eerste officiële naaktstrand

Voor de naturisten is er ruimte, iets ten zuiden ligt het eerste officiële naaktstrand van Nederland. Callantsoog heeft een naaktstrand van ongeveer 2,5 km lang. Het is één van de grootse naaktstranden van Nederland. Naaktrecreatie is hier dan ook toegestaan. Je treft het naaktstrand tussen paal 14,50 en 16,80. Op de borden staat dit ook goed aangegeven. Op dit stuk strand is verder geen bewaking. Let dus goed op je eigen veiligheid als je gaat zwemmen in de zee. Op dit naaktstrand tref je het strandpaviljoen 'Zilte Zucht'. In het strandpaviljoen is een toilet aanwezig. Op het terras van dit strandpaviljoen is het niet toegestaan om naakt te recreëren.

Honden en Paarden op het strand van Callantsoog

Honden: 1 oktober – 1 mei toegestaan op het strand. 1 mei – oktober tussen 07:00 en 19:00 alleen aangelijnd.

Paarden:  1 september t/m 30 april is het in Callantsoog en Julianadorp de hele dag toegestaan om paard te rijden op het strand. Vanaf 1 mei t/m eind September is het strand alleen 's ochtends tot 09.00 en 's avonds na 19:00 uur toegankelijk voor ruiters.

Parkeren en Openbaarvervoer

Parkeren van je auto is mogelijk in Callantsoog maar houd er wel rekening mee dat het bij mooie dagen erg druk kan zijn met auto's. Het is dan niet altijd mogelijk om je auto te parkeren. In Callantsoog zijn maar liefst zes parkeerterreinen. Parkeren in het centrum is wel mogelijk maar het aaantal plekken is beperkt en de blauwe kaart is verplicht! *Let er op dat je de auto op dat je de auto alleen op de aangewezen parkeerplaatsen zet, om te voorkomen dat je na een dagje strand een parkeerbon onder de ruitenwisser aantreft. Op mooie en drukke dagen controleerd de politie vaak.

Het parkeren is in Callantsoog gelukkig gratis. Op het Dorpsplein heb je van 1 april t/m 31 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur wel een blauwe kaart nodig. Je mag daar dan maximaal één uur je auto parkeren.

Openbaarvervoer

In Callantsoog rijden bussen van Connexxion naar Schagen van maandag t/m vrijdag en in het weekend rijdt "Overal FLEX". (zie Connexxion

 
Callantsoog is een echte aanrader voor een vakantie, weekendje weg of een dagje strand.

Andere websites:

Alarmnummers in Callantsoog

 Hier staan de telefoonnumers vermeld welke u kunt gebruiken bij een noodsituatie tijdens uw vakantie in Callantsoog.

Noodhulpdiensten

Spoed: 112

Politie géén spoed

0900 8844

Huisartsenpost Schagen

De huisartsenpost is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 8.00 uur. Op zaterdag en zondag en op officiële feestdagen is de huisartsenpost 24 uur per dag geopend.

Grotewallerweg 1
1742 NM Schagen

0224-224040('s avonds, 's nachts en weekend)

bellen

Huisarts / Apotheek

(in Callantsoog)

0224 581290

 huisarts bellen

0224 581790

Spoedgeval bellen

Reddingsbrigade Paal13

(in Callantsoog)

0224 581608

bellen

Toeristische Informatiepunt

Gemeente Schagen ligt gedeeltelijk in de regio Westfriesland en bestaat uit de stad Schagen en onder andere de kustplaatsen Callantsoog, Petten, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Op veel plekken in gemeente Schagen zijn toeristische informatiepunten. Dit zijn de plekken waar je je kan laten inspireren en informeren over wat er te zien, te doen en te beleven is. Van dorp tot stad, in streek en regio.

Callantsoog

SyltLifestyle
Dorpsplein 16
1759 GN Callantsoog

0224 - 58 23 11

bellen

  SyltLifestyle

Schagen

Boekhandel Plukker
Gedempte Gracht 71-75
1741 GB Schagen

0224 212 941

bellen

  Boekhandel Plukker

Sint Maartenszee

Great vakantiehuizen
Belkmerweg 76 B
1753 KD Sint Maartenszee

06 5012300811

bellen

  Great vakantiehuizen

Schagen

Recreatiehaven Schagen
Lagedijkerweg 2b
1742 NB Schagen

0224 299 448

bellen

  Recreatiehaven Schagen

Sint Maartenszee

Camping Sint Maartenszee
Westerduinweg 34
1753 BA Sint Maartenszee

0224 561401

bellen

  Camping Sint Maartenszee

Petten

Camping Corfwater
Strandweg 3
1755 LA Petten

0226 381 981

bellen

  Camping Corfwater

Petten

Dorps Ontmoetingspunt
Zijperweg 1a
1755 NZ Petten

Geopend op ma, wo en vr van 9.30-12.00 uur

0226 383 132

bellen

  Dorps Ontmoetingspunt

Gemeente Schagen

Op een oude terp ligt de West-Friese marktstad Schagen.

De smalle winkelstaatjes, het gezellige marktplein, het mooie slot schagen en de vriendelijke gastvrijheid van de inwoners zorgen voor een gemoedelijke sfeer in de stad. Kom cultuur snuiven, een terrasje pakken of gewoon een dagje shoppen. Wandel door de oude straatjes en geniet van al het moois dat hier door de eeuwen heen is opgebouwd.
Gemeente Schagen heeft een rijke historie met veel ontwikkelingen rondom de kust, stad en het platteland. Om een stukje Authentiek Holland te zien, voelen en ruiken ben je in deze regio aan het goede adres! De historie is nog zichtbaar bij de buitenplaatsen aan de Grote Sloot, de stolpboerderijen en in de pittoreske dorpjes: Valkkoog en Eenigenburg.
Zo staat in't Zand "Korenmolen De Hoop"
die in de 17de eeuw is gebouwd als volmolen "De Haan" in het toenmalige Soeterwoude onder de rook van Leiden. In 1865 is de molen verplaatst naar 't Zand. De molen heeft een indrukwekkende geschiedenis en is de moeite waard om te bezichtigen!

Of je nou een actieve of een rustige dag wil, er zijn genoeg mogelijkheden in de gemeente Schagen!

Fietsen & wandelen

Wie écht Holland wil ontdekken op de fiets of wandelend moet in gemeente Schagen wezen. Wandel of fiets door de duinen, langs het strand, over de Westfriese Omringdijk maar ook de uitgestrekte weilanden zijn prachtig om doorheen te wandelen of fietsen.

Website: Fietsen & Wandelen in Schagen

Winkelen

In Schagen en de gezellige omliggende dorpen kun je heerlijk winkelen. Loop door de straatjes met bijzondere winkels en boetiekjes. Ook de bekende winkelketens zijn aanwezig. En als het wat minder lekker weer is, kun je overdekt winkelen bij het Makado.
Ook de kustplaats Callantsoog heeft een gezellig centrum met leuke winkels waar je naar hartenlust kunt shoppen.

Website: Een dagje shoppen in Schagen en omgeving

Strand & duin

Langs de Noordzeekust liggen de prachtige brede en schone stranden van Callantsoog, Petten, Groote Keeten en Sint Maartenszee. De kust is ruim 17,5 kilometer lang. Met het hele gezin heerlijk een dagje naar het strand of plak er een overnachting aan vast bij een van de accommodaties die vlakbij liggen.

Website: Strand & duin in en vlakbij Schagen

Waterrecreatie

Wat is er heerlijker dan op een mooie dag genieten van de frisse buitenlucht? En nog beter: ga op een warme dag lekker het water op! Huur of pak je eigen sloep, zeilboot, roeiboot, kano, surfplank of catamaran. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij de verschillende bedrijven kun je terecht om een bootje te huren. Bekijk ook de vaarroutes en doorkruis het prachtige gebied. Of ga mee op een excursie en geniet van een mooie dag op het water.

Website: Waterrecreatie in Schagen

Natuur & bos in Schagen

Trek de natuur in voor een heerlijke wandeling of een mooie fietstocht. In de omgeving van Schagen zal je zeker genieten van de prachtige natuurgebieden. Van de duinen tot de bossen, van de polders tot de stranden, er is genoeg om te ontdekken. Wie weet sta je zelfs wel oog in oog met een van de vele dieren die hier wonen.

Website: Ontdek de prachtige natuurgebieden

Dagje uit met kinderen

Ook voor kinderen is er in regio Schagen genoeg te doen. Of je nu een dagje weggaat of vakantie viert, er zijn vele attractieparken en evenementen die ervoor zorgen dat kinderen een onvergetelijke tijd hebben. Naast de attractieparken zullen kinderen zich ook uitstekend vermaken op het strand en in de duinen. Of wat dacht je van een dagje dierentuin, heerlijk kanoën in de omgeving of leren surfen?

Website: Genoeg te beleven voor kinderen

Musea & Erfgoed

De stad Schagen heeft een rijke historie, met als centrale punt; de markt. Nabij de markt vind je bijzondere gebouwen en stolpen zoals museum Vreeburg waar het belangrijke verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de stad wordt verteld.
De strijd tegen het water vind je in Het Westfriese landschap terug. Lange tijd heeft dit gebied onder invloed gestaan van de zee. Toen in de late middeleeuwen de bevolking steeds meer toenam ging men zich structureel beschermen tegen het water. Dijken werden aaneengesloten tot de uiteindelijke Westfriese Omringdijk ontstond.

Wesite: Cultureel genieten in Schagen en omgeving

Plaatsen

Gemeente Schagen ligt gedeeltelijk in de regio Westfriesland en bestaat uit de stad Schagen en onder andere de kustplaatsen Callantsoog, Groote Keeten, Petten en Sint Maartenszee. Tussen de kust en de stad Schagen liggen veel bollenvelden, die in het voorjaar voor prachtig gekleurde vergezichten zorgen.

Website: Callantsoog

Website: Groote Keeten

Website: Petten aan zee

Website: Marktstad Schagen

Website: Sint Maartenszee

Website: Warmenhuizen

Kop van Noord-Holland